top of page

AMPHIBIA: coneixent, estudiant, i conservant les basses.

Durada:

2017 - ...

Objectius:

1. Donar a conèixer els amfibis entre el jovent dels centres educatius que participen en el projecte.

2. Conscienciar a la població sobre les problemàtiques que pateix aquest grup faunístic.

3. Oferir eines per a la protecció i conservació dels amfibis arreu del territori català.

4. Rebre informació local d’elevat interès pel que fa a situació de punts de reproducció d’amfibis.

Àrea geogràfica:

Comarca de la Selva. Municipis de Sils i Santa Coloma de Farners.

Descripció del projecte:

El projecte d'educació ambiental AMPHIBIA és una proposta de conservació de la fauna, concretament dels amfibis, que es classifica dins els projectes de servei comunitari de l’àmbit medi ambient del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Aquest projecte sorgeix de la necessitat de donar a conèixer, protegir i conservar les espècies d’amfibis que trobem a Catalunya, així com la posada en valor i conservació dels seus hàbitats. L’alumnat adquirirà coneixements sobre aquestes espècies, la problemàtica de la conservació i contribuirà amb el treball de camp a l’obtenció de dades sobre l’estat d’aquestes espècies i els seus hàbitats, que proporcionaran informació a les entitats ambientals que es dediquen al seu estudi i conservació.

Per al desenvolupament d’aquest projecte s’ha comptat amb la col·laboració de la Societat Catalana d’Herpetologia, entitat que neix l’any 1981 amb l’objectiu principal de conservar l’herpetofauna de Catalunya i els seus hàbitats.

El Servei Comunitari es repartirà en 10 hores de sessions teòriques i 10 hores de sessions pràctiques o sortides a camp. L’alumnat s’introduirà al món dels amfibis i es familiaritzà amb la cerca online a través de mapes dels punts d’aigua propers al seu centre educatiu, aprendrà a fer un mostreig d’amfibis seguint una metodologia científica i es conscienciarà sobre les problemàtiques que afecten a aquestes espècies.

Les dades que es recullin en les sessions pràctiques s’introduiran al portal web “1000 punts d’aigua”, creat per l’entitat Paisatges vius, per formar part d’aquesta xarxa de conservació d’hàbitats aquàtics i participar en un projecte de ciència ciutadana. També es compartiran per via telemàtica (google drive) els mapes amb l’inventari de basses del poble creats a les sessions teòriques amb la Societat Catalana d’Herpetologia. Aquestes dades serviran per emprendre possibles mesures de gestió en els punts d’aigua que ho requereixin i per apropar el jovent als amfibis i als seus hàbitats, mitjançant les entitats del tercer sector de caire naturalista.

Aquest projecte es portaria a terme en tres punts del territori amb la col·laboració del Departament de Territori i Sostenibilitat i els Centres de Recursos Pedagògics del Departament d’Ensenyament.

Altres entitats participants en el projecte:

Finançament:

Servei d'Educació ambiental del Dept. de Territori i Sostenibilitat, Generalitat de Catalunya

Responsable:

Iago Pérez Novo      sch@soccatherp.org

Imatges:

Octubre - diciembre 2017 1021.jpg
Octubre - diciembre 2017 1033.jpg
Octubre - diciembre 2017 1037.jpg
2018-6-3 Huawei Mayo Junio 357.jpg
IMG-20171024-WA0014.jpg
IMG-20171024-WA0015.jpg
2018-6-3 Huawei Mayo Junio 641.jpg
2018-6-3 Huawei Mayo Junio 642.jpg
2018-6-3 Huawei Mayo Junio 787.jpg
2018-6-3 Huawei Mayo Junio 788.jpg
bottom of page