top of page

CREACIÓ D'UNA BASSA SEMIPERMANENT PER LA CONSERVACIÓ DE LES POBLACIONS DE FAUNA AQUÀTICA A SANT FELIU DE GUÍXOLS (GIRONA)

Durada:

2018 - 2019

Objectius:

1.- Creació d'un nou punt de reproducció per la conservació in extremis de les poblacions locals de tritó verd (Triturus marmoratus), Salamandra (Salamandra salamandra), reineta (Hyla meridionalis) i gripau corredor (Epidalea calamita). El punt es crearà per que quedi inclòs dins de l'hàbitat prioritari "Llacunes i basses temporànies Mediterrànies "(3710 *).
2.- Augment del nombre d'hàbitats idonis en una zona rica en biodiversitat d'invertebrats – odonats, anostracis - d'aigües temporals.
3.- Extirpació d'espècies invasores dels voltants (Opuntia ficus-indica i Arundo donax). Substitució d'aquestes espècies per espècies arbustives autòctones (Crataegus monogyna, Prunus spinosa, Vitex agnus-castus), evitant la re-invasió. Plantada d'espècies d'interès aquàtic (Ranunculus aquatilis, Potamogeton sp., Phragmites australis) segons pressupost.
4.- Evitar la introducció per part de públic no sensibilitzat (valla perimetral) d'espècies al·lòctones. Evitar, si apareixen, la seva permanència (mitjançant un sistema manual de buidat de la bassa).
5.- Seguiment científic de les tendències de les poblacions d'amfibis de tota l'àrea durant i després de l'actuació. Identificació i discussió d'altres punts per possibles actuacions de futur.

6.- Sessions d'educació ambiental per crear consciència sobre les problemàtiques de la pèrdua d'hàbitats
aigües i biodiversitat.

Àrea geogràfica:

Puig de les Bateries, a Sant Feliu de Guíxols (GIRONA)

Descripció del projecte:

Creació d'un nou punt de reproducció per amfibis, amb l'objectiu de conservar in extremis les poblacions locals de tritó verd (Triturus marmoratus), Salamandra (Salamandra salamandra), reineta (Hyla meridionalis) i gripau corredor (Epidalea calamita) de la zona nord de Sant Feliu de Guíxols. El punt es crearà per que quedi inclòs dins de l'hàbitat prioritari «Llacunes i basses temporànies Mediterrànies». Es pretén acompanyar l'actuació amb l'extirpació d'espècies vegetals forànies i plantació d'autòctones per la major idoneïtat de l'hàbitat i per ajudat també a la conservació de l'ecosistema d'aigua dolça al complet. Es farà un seguiment científic d'amfibis a la zona per fer una valoració completa de l'estat de les poblacions, localitzar altres possibles punts d'actuació, i estimar l'efectivitat de la creació de la bassa durant el primer any de vida.

Altres entitats participants en el projecte:

Finançament:

Premi LIBERA, atorgat per SEO Birdlife i ECOEMBES

Responsable:

Eudald Pujol Buxó, vocal de la SCH

Imatges:

bottom of page